Het doel van de inloopbijeenkomsten was om aandachtspunten mee te geven voor het goed inpassen van een mogelijk evenemententerrein. Waar moet de gemeente rekening mee houden als het gaat om randvoorwaarden? Met circa 200 op de eerste en 100 bezoekers op de tweede avond waren de bijeenkomsten goed bezocht. Zij legden meer dan 800 vragen en opmerkingen vast op de post-its en reactieformulieren. In dit artikel vind je ook de link naar ‘Veel gestelde vragen’.
Beide avonden waren hetzelfde qua opzet. Bezoekers werden in ’t Veerhuis in Nieuwegein ontvangen met koffie en thee. Het complete onderzoeksproces en de resultaten konden de bezoekers eerst zien in een filmpje. Daarna was er in de andere zaal ruim de gelegenheid om vragen te stellen en zorgen of aandachtspunten mee te geven. Daarvoor stonden diverse medewerkers van de gemeente bij panelen met de belangrijkste onderwerpen: proces, bereikbaarheid, parkeren, geluid, ecologie, duurzaamheid en de inrichting van het terrein. Ook waren de betrokken wethouder, enkele raadsleden, een evenementenorganisator en diverse betrokken partijen aanwezig om vragen te beantwoorden en te luisteren naar zorgen en adviezen.
Mogelijkheid om feedback achter te laten
Via plaknotities kon men op de borden tips, adviezen en vragen plakken. Deze zijn steeds na afloop van de bijeenkomst zorgvuldig geïnventariseerd. Ook waren er kaartjes waarop opmerkingen geschreven konden worden. Duidelijk zijn de terugkerende opmerkingen over mogelijke gevolgen voor natuur en vogels, verkeer- en parkeercapaciteit, geluidsoverlast en de grootte en frequentie van de evenementen. Veel bezoekers zijn kritisch over deze locatie als evenemententerrein. De vele opmerkingen worden zo goed mogelijk meegenomen in de besluitvorming en/of in de verdere procedure.
Beantwoording vragen
Zowel vooraf als tijdens de avond heeft de gemeente veel vragen ontvangen, die we zo veel mogelijk hebben beantwoord. Er zullen vragen zijn die in dit stadium nog niet helemaal kúnnen worden beantwoord. Bijvoorbeeld omdat er nog besluitvorming moet plaatsvinden of omdat een oplossing voor bepaalde punten pas veel later kan worden geconcretiseerd. De lijst wordt dus gaandeweg verder aangevuld.
Hier vind je de beantwoording op de ‘Veel gestelde vragen’.
Besluitvormingsproces
Na een afweging van alle verzamelde reacties legt het college een definitief plan voor aan de gemeenteraad ter besluitvorming in april 2024. Na besluit van de raad worden de inwoners van Nieuwegein en de omwonenden van het evenemententerrein in het centrale deel van Park Oudegein geïnformeerd over de procedure wijzigen omgevingsplan, de verdere uitwerking en uitvoering (ontwerp, voorbereiding aanleg).