Om uit te leggen wat een ontwikkelkader is, gebruiken we het voorbeeld van het ontwikkelkader Zeepfabriek. Het gebied van de Zeepfabriek krijgt een nieuwe bestemming. Nu staan er bedrijfsgebouwen van 2 bedrijven. De gemeente Nieuwegein wil bepalen wat er voor in de plaats gaat komen. Dat gebeurt met een ontwikkelkader.
Als we praten over de toekomst van het gebied, hebben we het vaak over een ‘ontwikkelkader’. Dat het ontwikkelkader iets belangrijks is, valt waarschijnlijk wel op. De gemeente maakt het ontwikkelkader niet alleen, maar samen met adviesbureaus die er veel ervaring mee hebben. Vervolgens praat de gemeenteraad over het ‘concept ontwikkelkader’. Zij vertegenwoordigen namelijk de inwoners van Nieuwegein. En ook inwoners zelf gaan erover in gesprek. Zo wordt het ontwikkelkader iets waar veel mensen achter kunnen staan.
Woorden en plaatjes
Waarom dat allemaal nodig is? Het ontwikkelkader bepaalt wat er straks op het terrein mag komen. Het is een document waarin van alles in staat opgeschreven: woorden over de nieuwe invulling van het terrein. En er zijn ook plaatjes: dat geeft aan hoe die nieuwe invulling eruit zou kunnen zien.
De doelen voor het gebied, met uitleg
Het document gaat uit van een aantal doelen voor het gebied: voor welke doelen willen we het gebied gaan gebruiken? Bijvoorbeeld ‘wonen’, ‘winkelen’, ‘recreëren’, ‘cultuur’, ‘bedrijven’ en ga zo maar door. Vervolgens wordt er iets gezegd over hoe dat eruit ziet. Zou een doel ‘recreëren’ zijn, dan staat er bijvoorbeeld beschreven hoeveel recreatie te zien is en wat voor soort recreatie er is. Gaat het om sport en spel? Of ook om elkaar te kunnen ontmoeten op een leuk plein? Of op een terrasje aan het water?
Richting geven aan de plannen
Door goed te beschrijven en in beeld te brengen hoe de doelen eruit zien, kan de gemeente richting geven aan de plannen die er op een later moment gaan komen. Dit gebeurt zo specifiek mogelijk, zonder alles al helemaal vast te leggen. Er moet een middenweg worden gevonden. Aan de ene kant worden dingen die we zeker willen heel duidelijk opgeschreven, maar er moet er ook nog ruimte zijn voor creatieve ontwikkelaars om iets nieuws te bedenken voor de nieuwe locatie.
Plannen moeten bij elkaar passen
Een gedetailleerde uitwerking komt pas later. Ontwikkelaars die straks plannen willen maken, weten dan waar ze rekening mee moeten houden, zonder dat ze al helemaal vast zitten in de eisen van het ontwikkelkader. Als ze een plan hebben om iets te bouwen of aan te leggen, kunnen ze aansluiten op het ontwikkelkader. De gemeente kan dan uitleggen of de gemaakte plannen wel of niet goed aansluiten. Het zorgt er ook voor dat alle plannen zoveel mogelijk bij elkaar gaan passen.
Blik op het gebied en de omgeving
Bij het maken van een ontwikkelkader is het de bedoeling om te kijken naar het gebied: wat is er nu al te vinden? Bewaren we daar iets van? En waarom? Wat kunnen we daar dan mee? Het is bedoeling om te omschrijven wat er gaat gebeuren met onder meer verkeer, voorzieningen (zoals scholen) de hoeveelheid groen, kunst en duurzaamheid. En we kijken de omgeving van het gebied: Wat gebeurt daar? Welke projecten zijn daar bezig? Hoe kan de nieuwe ontwikkeling daar goed op aansluiten?
Het bakken van een taart
Eigenlijk lijkt een gebiedsontwikkeling op het bakken van een taart. Je kiest een soort taart: het doel. Waarbij we aangeven dat het een appeltaart moet zijn met rozijnen. We hebben ook bepaalde ingrediënten nodig: boter, suiker, appels en nog veel meer. Ook heb je een bepaalde volgorde nodig om je taart te bakken: het recept.
Het ontwikkelkader is als het ware straks het recept van de gebiedsontwikkeling van de Zeepfabriek: het is duidelijk aan wat voor taart we werken, wat daar in zit en het maken gebeurt in een bepaalde volgorde. We krijgen zo de appeltaart die we willen. En die past ook weer goed bij de chocolademelk met slagroom die er naast staat, een ontwikkeling in de buurt.
Kansen binnen en buiten het gebied verkennen en meewerken
Het ontwikkelkader maken duurt een tijdje en bestaat uit 2 delen. Het eerste, het verkennen, is inmiddels geweest: inwoners, organisaties, medewerkers van de gemeente en de gemeenteraad hebben allemaal hun ideeën, wensen en dromen kunnen inbrengen. In de verkenningsfase richten we ons op kansen en risico’s: zowel binnen als buiten het gebied. In het vervolg, de planningsfase waar we nu in zitten, worden de uitgangspunten voor de ontwikkeling vastgelegd waar iedereen over kan meedenken. Zo houden we rekening met alle verschillende belangen. Hier kunnen vervolgens de gemeenteraad en inwoners weer over meedenken.
Eerste stap in de gebiedsontwikkeling
Het ontwikkelkader is uiteindelijk geen plan dat in beton is gegoten. Het laat zien wat we willen dat er komt, en tegelijk blijft er ruimte voor creativiteit en aanvullende ideeën. En het is de eerste stap in een gebiedsontwikkeling. Er gaat nog veel tijd overheen voor er echt wordt gestart met het bouwen en aanleggen van de nieuwe invulling. Op naar het volgende deel van het project.