De rijksbijdrage is 930 miljoen euro, die van de regio 475 miljoen (Nieuwegeinse bijdrage is 15 miljoen euro). Ook stelt het Rijk 100 miljoen euro beschikbaar voor verkeersmaatregelen op de Utrechtse snelwegen en voor het versnellen van bestaande woningbouwplannen. Deze investeringen zijn een belangrijke voorwaarde voor de bouw van 54.000 woningen tot en met 2030 en 50.000 woningen na 2030.
Nieuwe, betaalbare woningen
Om te zorgen voor passende en betaalbare woonruimte voor iedere Nieuwegeiner is de bouw van nieuwe woningen van het grootste belang. Daarom is met het Rijk afgesproken dat Utrecht en Nieuwegein in Groot Merwede tot en met 2030 25.500 nieuwe woningen bouwen. Voor Nieuwegein gaat het om de bouw van ca 5.500 woningen in onder meer Nieuwegein City en Rijnhuizen. Na 2030 zien Rijk en regio kansen in onder meer de A12 zone waarvan naar verwachting 5.000 a 10.000 woningen op Nieuwegeinse grondgebied. In Rijnenburg mikt gemeente Utrecht op 21.500 woningen na 2030.
Bereikbaar en gezond groeien met sterk ov
Verantwoordelijk wethouder Ellie Eggengoor: “We zijn er nog niet, maar als college hebben we alle vertrouwen in de komst van de snelle Merwedelijn tussen Utrecht en Nieuwegein door deze bijdrage van het Rijk. Ook het kabinet onderschrijft met deze investering dat de Merwedelijn een belangrijke maatschappelijke oplossing is om gezond te kunnen groeien als stad en als regio. Daar zijn wij heel blij mee, want zo kunnen we onze stad bereikbaar houden én de woningen bouwen waar zo’n grote behoefte aan is.
In een kwartier naar Utrecht CS
Het ov moet in de hele regio een volwaardig alternatief worden voor de auto. De Merwedelijn brengt inwoners van Nieuwegein binnen 15 minuten naar het centrum van Utrecht. Door de hoge frequentie verwachten we dat mensen vaker anders gaan reizen: vooral lopend en met de fiets gebruikmaken van het ov. Dit is een belangrijk onderdeel van de Nieuwegeinse mobiliteitsambities. Ook kan de A12 zone überhaupt niet worden ontwikkeld zonder deze Merwedelijn. Nu is het eerst zaak om de Merwedelijn en alle mobiliteitsoplossingen voor de langere termijn op weg én ov verder te onderzoeken om de komst van woningbouwlocaties Rijnenburg en de A12 zone mogelijk te maken.”
Gebiedsonderzoeken
Het afgelopen jaar is er door U Ned veel onderzoek gedaan naar hoe de regio Utrecht op een gezonde manier kan groeien met genoeg woningen en werkplekken die goed bereikbaar zijn. De uitkomsten van deze gebiedsonderzoeken zijn ondersteunend geweest voor de afspraken die het Rijk en de regio hebben gemaakt. De voor Nieuwegein belangrijke voorwaarden uit de Ruimtelijke Positiebepaling A12 zone komen ook in de gebiedsonderzoeken goed naar voren. Wilt u de verschillende onderzoeken inzien? Deze vindt u op de website van U Ned.
Aanvullend onderzoek
Rijk en regio hebben afgesproken dat er aanvullend onderzoek wordt uitgevoerd naar de OV- auto- en fietsbereikbaarheid en de gebiedsontwikkeling van de A12 zone en Rijnenburg. Met aandacht voor de benodigde bedrijfsverplaatsingen, groenstructuur, de relatie met bodem- en watersysteem/klimaatadaptatie, gezonde leefomgeving en energienetwerken. In 2024 moet het onderzoek concreter inzicht geven over de haalbaarheid. Dat moet tevens leiden tot afspraken over hoe de woningbouwlocaties Rijnenburg en de A12 zone gerealiseerd kunnen worden.
Het volledige artikel over de afspraken die voor de hele regio Utrecht zijn gemaakt vindt u hier: website van de Metropoolregio Utrecht.