Soms zit het mee, en soms…
Herinrichting Muntplein gebeurt wel, maar later
Het Muntplein wordt in 2023 opgeknapt. Helemaal zoals is afgesproken. Helaas duurt de levertijd van materialen langer dan normaal. We kunnen pas starten op het moment dat alle spullen binnen zijn. Dit zou werkzaamheden in het voorjaar en de zomer betekenen, met een onderbreking door de bouwvakvakantie. Ook kunnen in deze periode geen planten en bomen worden aangeplant. Dat geeft in het najaar een tweede keer werkzaamheden op het plein. En dan is er ook de hele zomer geen terras mogelijk. We denken dat de bewoners uit de buurt, de winkeliers én hun klanten daar niet op zitten te wachten.
Hoe dan wél?
Besloten is om direct na de bouwvakvakantie, in augustus, te starten met het werk. Dan kan de aannemer in één keer doorwerken. En gelijk het nieuwe groen planten. Op die manier heeft iedereen korter overlast op het plein. En wat ook een voordeel is: het Muntplein is dan op 27 april met Koningsdag nog bruikbaar. En wanneer de aannemer vertrekt, is het plein ook echt helemaal klaar. In een zo kort mogelijke tijd.
Spreekuur Veiligheid op het Muntpunt
Sinds kort is er elke woensdagochtend van 9.00-11.00 uur spreekuur Veiligheid op het Muntpunt (achterkant
Souvereinburgflat).
Projectleider Veiligheid Joey van Meurs is dan aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Ook als u zorgen of ideeën hebt over de veiligheid in de Muntenbuurt kunt u die met hem delen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een WhatsAppgroep om samen met uw buren bij te dragen aan de veiligheid.
Is de woensdagochtend niet handig voor u, dan kunt u ook een afspraak maken. Stuur dan een e-mail naar
muntenbuurt@nieuwegein.nl.
Graag tot ziens op het Muntpunt voor een veiligere Muntenbuurt. Koffie en thee staan klaar!
Nieuw! Lief & leedflats in de Muntenbuurt
Hoe fijn zou het zijn als buren meer naar elkaar omkijken? Als er wat extra aandacht is voor een buur als dat nodig is? Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Maar ook voor leuke dingen zoals een buurjongen die geslaagd is of een baby die geboren is. Op deze manier houden buren een oogje op elkaar en ontstaan er zo warme, zorgzame flats.
In de Souvereinburg, Kronenburg en Waardijnburg gaan bewoners aan de slag om van hun flat een lieve flat te maken. Er zijn in die flats zogenoemde “gangmakers”* die een klein potje geld hebben waarmee zij, namens hun buren, een bloementje, doosje chocolade of ander aardigheidje kunnen regelen voor iemand die dat verdient of heel goed kan gebruiken. Wilt u ook in de Muntenbuurt in een lief & leedflat wonen en gangmaker worden? Neem dan contact op met Mira, Irma of Chantal!
*Gangmakers zijn bewoners in een flat die het leuk vinden om zich vrijwillig in te zetten voor een fijne flat.
Wandeling Kunstroute groot succes
Wat een opkomst op vrijdag de 13e! En wat hadden de wandelaars van de Street Art Muntenbuurt route een geluk dat het droog bleef. Bij elk kunstwerk vertelden Joke en de kunstenaars het achtergrondverhaal. Zo is een beschilderde elektriciteitskast een ode aan Joke. En is er een kast die symbool staat voor de snelheid van het leven. Een kunstenaar vertelde dat ze dol is op hommels. En sta je bij een ander kunstwerk in de juiste hoek, dan zie je een slootje dat rechtdoor loopt.
Joke vertelde dat ook talentvolle jongeren van het Anna van Rijn College deel uitmaken van het kunstenaarscollectief. Eén van deze jongeren vertelde trots over haar kast bij de viskraam. Met kleine visjes verwijst ze al naar de kraam en ze is van plan om er binnenkort nog iets aan toe te voegen.
Een andere kunstenaar werd voor haar kast geïnspireerd door een boek. Ze vertelde over haar ervaring tijdens het beschilderen van de kast. Ze merkte dat het beschilderen van de kasten ook een sociale functie heeft. Er was zelfs nog een meisje dat er een bloemetje bij heeft geschilderd. Ze vond het ook heel verbindend en leuk om zo andere creatieve mensen uit de buurt te leren kennen.
Dat het verbindend en inspirerend werkt dat blijkt maar weer. Want tijdens de gezellige nazit op het Buurtplein vertelde één van de wandelaars tegen Joke dat ze ook graag een elektriciteitskast wil beschilderen. Dat kan natuurlijk! Wil jij dat ook? Stuur dan een mailtje naar streetartmuntenbuurt@hotmail.com.
Riekies tips voor hulpverlening
- Bent u slecht ter been en heeft u begeleiding nodig met het vervoer? Dan kunt u een OV-begeleidingskaart aanvragen bij Argonaut (tel. 088 22 98 080). Zo kan voortaan één persoon gratis met u meereizen. U kunt de kaart gebruiken in alle treinen, metro’s, trams en bussen in Nederland. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
- Heeft u ziektekosten? Misschien komt u in aanmerking voor aftrek specifieke zorgkosten. Bijvoorbeeld als u alleen een AOW-uitkering of een klein pensioen hebt en medicijnen of hulpmiddelen gebruikt. U kunt hiervoor terecht op de website Belastingdienst.nl.
- Bent u 65+ en wilt u verhuizen van een koopwoning naar een huurwoning? In bijzondere situaties komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt, dan kunt u bellen met WoningNet Regio Utrecht, telefoon 0900 2600060.
- Er is een formulier “Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag”. Heeft u bijvoorbeeld een Wlz-indicatie en komt een familielid bij u inwonen? Dan wordt de persoon niet meegerekend. In sommige gevallen krijgt u zelfs een hogere huurtoeslag. U kunt hier meer over lezen op de website Belastingdienst.nl. Hier kunt u ook het aanvraagformulier downloaden.
Riekie Tettero is bewoonster van de Muntenbuurt en lid van de Adviesraad Sociaal Domein

Groene gevels voor Dukatenburg- en Kronenburgflat
Begin februari worden de klimplanten voor de groene gevels aan de Dukatenburg- en Kronenburgflat aangeplant. Er komen verschillende soorten die heel hoog kunnen groeien.
Nieuws vanuit het Muntpunt
Op het Muntpunt staat de kachel aan en de koffie klaar!
Heeft u zin in een praatje? Wilt u ook graag andere buren leren kennen? Heeft u wensen of ideeën voor de buurt? Kom langs om meer buren te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen onder het genot van een kopje koffie of thee. Wanneer? Iedere maandag en dinsdag van 15.30-17.00 uur en op vrijdag van 14.45-15.45 uur.
Creatieve avond
Ben je graag creatief bezig en vind je het leuk om samen met anderen te doen? Kom dan op woensdagavond vanaf 19.00 uur naar het Muntpunt. Lunalee (24 jaar) heet je van harte welkom. Je kunt je eigen hobbyspullen meenemen, maar er zijn ook teken- en verfspullen aanwezig. Op dit moment zijn er 5 jonge mensen die elkaar elke week ontmoeten.
Houd je van spelletjes spelen?
Op het Muntpunt zijn er mensen die graag mee willen doen. Op donderdagavond vanaf 19.00 uur neemt Simon (25 jaar) verschillende spelletjes mee, zoals dobbelstenen om Qwixx of Munchkin te spelen. Maar je kan ook samen Catan spelen. Uiteraard mag je zelf een spelletje meenemen.
We vinden het leuk als er nog meer (jonge) buurtgenoten naar het Muntpunt komen! Heb je vragen? Neem gerust contact op met Irma (06 536 56 440). Tot ziens op het Muntpunt. De ingang is aan de achterkant van Souvereinburg.
Geslaagde Winterfuif in Batau!
Op zaterdag 10 december was de Winterfuif in de binnentuin van de Oortjesburg. Dit evenement was georganiseerd door actieve bewoners, medewerkers van MOvactor en de gemeente.
Bewoners kwamen gezellig samen en vermaakten zich onder het genot van een hapje en een drankje. En er was veel leuks te zien en te doen. Je kon meedoen aan verschillende workshops, er was veel onderlinge gezelligheid en alle bezoekers kregen na afloop nog een goodiebag mee naar huis. Ondanks de kou was iedereen zeer enthousiast en kijken ze nu al uit naar een Zomerfuif!
Wethouder Guido Bamberg kwam deze middag natuurlijk ook een kijkje nemen op de Winterfuif.

Het verhaal van Herman
Herman woont sinds kort in de Muntenbuurt in een van de ‘Mae Apartments’. Op nog geen 1200 meter van zijn oude woning op de Mispelgaarde. Hij organiseert wijnproeverijen op het buurtplein Batau. Hij is ook actief bij de biljartvereniging, maar het valt hem wel op dat bij andere mensen de clubliefde aan het afnemen is. En dat mensen zich niet zo snel meer als vrijwilliger aanmelden. Maar mensen: “Kom eens uit je huis, zit niet te piekeren
thuis. Ga eruit en ga wat doen, het hoeft echt niet de hele dag te duren. Zoals zo’n burenetentje, kom toch gezellig eten!”
Meer over Herman lees je in zijn Buurtverhaal op www.ikbennieuwegein.nl/buurtverhalen.
Contact
Annemarij Swart (projectleider Betere Buurten)
06 13491020
Mira Vendrig (coördinator Betere Buurten)
06 25755765
muntenbuurt@nieuwegein.nl