Wil je weten wat de ontwerpers hebben gedaan met alle ideeën?
Kom de schetsen bekijken!
Woensdag 7 september, 16:00 -20:00 uur speeltuin aan de Citadeldrift. Of kom bij ons langs in de kas. Die staat er nog tot 6 oktober. De openingstijden vind je op www.ikbennieuwegein.nl/gebouwendriften.
Een groene quiz voor iedereen!
Doe de quiz en ontdek hoeveel jij al weet over energie besparen, wonen zonder aardgas en een duurzamere buurt.
Breng je quiz langs bij de Betere Buurtenkas of neem hem mee op 7 september. Dan hebben wij een kleine verrassing voor je. Je mag ook meedoen als je niet alle antwoorden goed hebt.
Vraag 1: Welke energie is duurzame energie?
a. Aardgas
b. Windenergie
c. Steenkool
d. Hout?
Vraag 2: Wat verbruikt de meeste elektriciteit in huis (per jaar)?
a. De lampen
b. De koelkast
c. De wasmachine
d. De televisie
Vraag 3: Wat helpt NIET om energie te besparen?
a. De gordijnen dicht doen als het buiten koud is.
b. Vaker op de fiets gaan in plaats van met de auto.
c. Korter douchen.
d. De meterkast goed afstoffen.
Vraag 4: Als je huis geen aardgas meer krijgt, wat werkt er dan niet meer?
a. Ik kan niet meer koken op het gasfornuis.
b. De verwarming wordt niet meer warm.
c. Ik heb geen warm water meer.
d. a, b en c zijn allemaal waar
Vraag 5: Wat is waar (een moeilijke bonusvraag!)?
a. Door alle ramen, deuren en ventilatieroosters in de winter helemaal dicht te doen, bespaar je energie.
b. Door altijd een klein beetje frisse lucht in je huis te laten bespaar je energie.
Vraag 6: Als je huisgeen aardgas meer krijgt, hoe kun je het dan verwarmen (een extra moeilijke bonusvraag)?
a. Door het aan te laten sluiten op het stadswarmtenet.
b. Met een elektrische warmtepomp.
c. Door een groen gas (dat nog niet gevonden is) dat het aardgas vervangt.
d. a, b en c zijn allemaal waar
De antwoorden van de quiz:
Vraag 1: antwoord C is goed. Je kunt duurzame energie hieraan herkennen: het raakt niet 'op' als je het gebruikt. Denk maar aan wind en aan zon,die zijn er altijd. Daarnaast zijn ze 'schoon', wat betekent dat ze de lucht of de aarde niet vervuilen. Als je steenkool verbrandt om elektriciteit op te wekken, komen er schadelijke stoffen in de lucht. Daarnaast moet je steenkool diep in de aarde opgraven en is er steeds minder van te vinden.
Vraag 2: antwoord B is goed. De koelkast en de vriezer verbruiken van deze apparaten de meeste stroom. Door hem goed dicht te houden, geregeld te ontdooien en uit te zetten als je niet thuis bent, kun je veel energie besparen. Hele oude koelkasten, vaatwassers en wasmachines gebruiken veel meer stroom dan nieuwe apparaten. Als je deze machines veel gebruikt, bespaar je veel energie door een nieuwe machine te kopen.
Vraag 3: antwoord D is goed. Meer of minder stof op de stoppen bespaart geen energie. Korter douchen, de gordijnen dicht doen en vaker de fiets pakken besparen wel energie.
Vraag 4: antwoord D is goed. Dit betekent dat als het aardgas afgesloten wordt je een nieuwe kookplaat nodig hebt die werkt op stroom. Daarnaast werkt je CV-ketel niet meer. Die zorgt voor warm water. Dit warme water wordt ook voor de verwarming gebruikt. Er moet dus iets anders in de plaats komen van de CV-ketel. Bij vraag 6 lees je hier wat meer over.
Vraag 5: gek hoor: antwoord B is het juiste antwoord. De verwarming kan vochtige lucht moeilijker warm maken dan droge lucht. En als je thuis bent (zeker als je met veel mensen in een kleine ruimte bent), maak je door te ademen de lucht steeds vochtiger. Door ventilatieroosters open te zetten of het raam (een uurtje) op een kiertje te zetten kan de vochtige lucht naar buiten en komt er drogere lucht weer binnen. De verwarming kan die dan gemakkelijker opwarmen.
Vraag 6: antwoord D is goed. Het is wel zo dat er niet genoeg groen gas is om aardgas te vervangen. Ook waterstof is (nog) geen oplossing. Optie c bestaat nu dus nog niet. Er wordt wel veel onderzoek naar gedaan.
Wil je verder praten over duurzaam wonen en aardgasvrij? Kom dan langs bij de Betere Buurten Kas of op 7 september. We zoeken nog hulp bij het maken voor een aardgasvrij plan voor de buurt. Ook als je geen techneut bent, kunnen we je hulp goed gebruiken.
Heb je nog vragen over bijvoorbeeld aardgasvrij of duurzaam wonen? Bel of e-mail dan Anne Wijers (06-21 62 75 53 of gebouwendriften@nieuwegein.nl). En zoek je tipsom energie te besparen? Kijk dan op www.jouwhuisslimmer.nl.
Over Betere Buurten
Met Betere Buurten knappen we de Gebouwendriften op. De straten, stoepen, het groen, de speeltuinen en de bankjes worden allemaal vernieuwd. Daarnaast werken we aan een aardgasvrije buurt. Dat doen we zoveel mogelijk samen met bewoners. Want die weten het beste nodig is in de buurt. Doe je ook mee?
Heb je een idee of een vraag? Bel of e-mail dan met projectleider Sander Derksen (06-54 99 78 53) of Betere Buurtencoördinator Mira Vendrig (06-25 75 57 65) of gebouwendriften@nieuwegein.nl.