De laatste jaren zijn er vanuit de Woningwet voor woningcorporaties weer meer mogelijkheden om te investeren in de leefbaarheid in buurten. Om mensen prettiger te laten wonen, werken we samen met onze huurders en samenwerkingsorganisaties in de buurt. Ik ben naast Alliantie-lid van het ‘Nationaal programma Centrale As Nieuwegein’ ook de trekker van de deelalliantie ‘leefbare en veerkrachtige wijken’. Aan deze tafel zitten de corporaties, zorg, welzijn, gemeente en politie/handhaving. We zijn gestart met het in kaart brengen van wat er al is. We doen namelijk al heel veel mooie dingen met elkaar zoals SOS Muntenbuurt (Samen op straat) en Aanpak Nypels. In de Muntenbuurt hebben we bijvoorbeeld de herinrichting van de openbare ruimten gebruikt om de bewoners beter te leren kennen en samen dingen te organiseren in het Muntpunt en het Buurtplein. Hierdoor is veel ontmoeting in de buurt ontstaan en kennen bewoners elkaar. De initiatieven die er nu zijn zoals de weggeefwinkel, spelletjesavonden en buurtetentjes worden druk bezocht.
We gaan voor betere buurten in gemeente Nieuwegein!
Het is mooi om te zien dat gemeente Nieuwegein de regie neemt om de organisaties samen te laten komen en samen te werken in de buurten. Door bijeenkomsten te organiseren met de samenwerkingsorganisaties of een goed gesprek met een paar partijen zorgt de gemeente dat alle organisaties zich inzetten in het belang van de buurt. Samen bouwen de organisaties met de bewoners aan sterke en duurzame gemeenschappen. We zoeken samen naar ‘haakjes’ om netwerken te versterken en bewoners te betrekken zoals bij de FIXbrigade. De FIXbrigade (WIJ 3.0) komt bij de mensen thuis om te zorgen dat er minder tocht in de woningen is. Bij dit bezoek hoort ook een sociaal praatje. Als een bewoner een vraag heeft over bijvoorbeeld de activiteiten in de buurt dan vraagt de fixer aan bijvoorbeeld iemand van welzijn om langs te gaan.
Buurtnetwerken blijven opzetten en versterken
We willen de beweging die is ingezet met dit programma voortzetten. Hoe versterken en verbinden we met elkaar de professionele netwerken en bewonersnetwerken? Ook kijken we hoe we de drie ambities binnen het programma (Bestaanszekerheid, Jeugd en Leefbare en veerkrachtige wijken) optimaal kunnen gebruiken en verbinden. Als je samenwerkt in de buurten ontdek je ook de grijze gebieden. Hoe zorgen we dat bewoners niet van het kastje naar de muur worden gestuurd en de ene partij kan inspringen als de andere het niet kan? We willen zorgen voor continuïteit en vertrouwen bij de bewoners. Hoe komt de buurt centraal te staan en niet de organisaties? Vanuit de Alliantie kunnen we nieuwe buurtnetwerken opzetten en versterken. Daarbij is het belangrijk dat we de vinger aan de pols houden. Hoe gaan we alle aanpakken en projecten monitoren, ervan leren, verder ontwikkelen en het mooie behouden? Dit moet een continu proces zijn. Ik verwacht dat het Nationaal Programma ons helpt om netwerken op te bouwen en manieren te ontwikkelen om de vinger aan de pols te houden. Zodat we straks weten wanneer en welke inzet nodig is om sterke en duurzame gemeenschappen te behouden. We kennen elkaar!
.jpg)
Katja van Boeijen
Manager wonen Woonin, Alliantie-lid Woonin