In maart 2024 is Betere Buurten gestart in een deel van Zuilenstein. Het plangebied ligt in de Centrale As en bestaat uit de buurten Carillonlaan en Bazuinlaan, afgebakend door de Sweelincklaan, tramlijn en Manonsingel/Regaalsingel. In dit gebied staan 774 woningen en wonen 1828 mensen. De openbare ruimte is bijna 50 jaar oud en is aan vernieuwing toe. Met de Betere Buurten-aanpak in de wijk wordt er samen met bewoners en organisaties gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid. Daarmee wordt er een mooie bijdrage geleverd aan de wens voor de wijken en buurten in de Centrale As om samen met bewoners de leefbaarheid te verbeteren. Met het Nationaal Programma Centrale As Nieuwegein sluiten we hierop aan.
De aanpak
Het doel van Betere Buurten is om de openbare ruimte weer toekomstbestendig te maken en tegelijkertijd ook andere vraagstukken die spelen in het gebied integraal aan te pakken. Kenmerk van de Betere Buurten-aanpak is de intensieve samenwerking met bewoners. Tijdens de verkenningsfase is onderzocht wat er speelt in het gebied en waarop ingezet moet worden om deze buurt integraal vooruit te helpen.
De buurtaanpak van Zuilenstein gaat zich richten op de volgende thema’s:
- Duurzame en gezonde leefomgeving
- Verbinding Reinaerde (instelling voor ouderen met een verstandelijke beperking) en de buurt
- Oud worden in de buurt
- Verduurzamen woningen
- Bestaanszekerheid vergroten
Annemarij Swart, projectleider Betere Buurten: “Met het werken aan deze vijf thema’s wordt tegelijkertijd de bewonersbetrokkenheid en sociale samenhang in de buurt vergroot. Het thema bewonersbetrokkenheid loopt als een rode draad door de aanpak heen.”

De bewoners hebben gesproken
“We hebben in totaal meer dan 120 bewoners gesproken door letterlijk de buurt in te gaan! De positieve punten, verbeterpunten, ideeën en dromen zijn genoteerd. Mooi om te horen dat de meeste mensen heel tevreden zijn over hun buurt en er met veel plezier wonen. Met de mensen die hebben aangegeven dat ze iets voor de buurt willen betekenen, nemen we contact op”, zegt Annemarij.
Genoemde aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het onderhoud, halen en brengen bij de scholen, wortelopdruk van grote bomen en hard rijden. Er zijn ook mooie dromen en ideeën geopperd, zoals oud worden in de eigen buurt, een buurtmoestuin, het behouden van de speelplek op de Harplaan, een natuurmuur op de gymzaal en groene tuinen.

Kansenkaart en quick wins
Naast de buurtgesprekken is er ook een digitale enquête verstuurd. Annemarij: “De resultaten hiervan sluiten heel mooi aan bij wat we hebben gehoord tijdens de gesprekken die we in de buurt hebben gevoerd en zijn verwerkt in de kansenkaart.
De kansenkaart is gepresenteerd tijdens een zeer geslaagd event bij Reinaerde met 180 uitgedeelde frietjes. Daarnaast hebben we op 7 plekken een ontwerpavond gehouden om met de inwoners na te denken over hun stukje buurt. We hebben al quick wins gerealiseerd zoals de nieuwe ontmoetingsplek bij de Spinethof en de ‘natuurmuur’ bij de gymzaal met kids en Reinaerde. Het schetsontwerp voor de hele buurt is klaar. Onlangs is deze gepresenteerd aan de bewoners in combinatie met een inspiratie- en informatiemarkt".
Bekijk hier het jaaroverzicht van Betere Buurten Zuilenstein.
Samenwerking
Betere Buurten kijkt ook of er andere vernieuwingen in de buurt gepland zijn. Misschien wil de woningcorporatie gaan renoveren of zijn er lopende bewonersinitiatieven om op aan te sluiten? Annemarij: “Samen kunnen we veel meer verbeteren dan alleen. We zoeken samenwerking met bewoners, woningcorporaties, ontwikkelaars, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties in de buurt. Op die manier versterken we elkaar”.