Dit is een overleg tussen het Rijk en onze regio (Metropoolregio Utrecht) over verstedelijking en bijbehorende mobiliteitsoplossingen. In dit overleg, het zogenoemde BO MIRT, legt de Metropoolregio Utrecht zijn regionale inzet voor om tot concrete financiële afspraken te komen en om afspraken te maken over vervolgonderzoek. Deze regionale inzet is in lijn met de Ruimtelijke Positiebepaling A12 zone waarin de Nieuwegeinse inzet in de onderhandelingen met de regio en het Rijk is verwoord.
Waar gaat het BO MIRT over?
Rijk en regio staan gezamenlijk voor een urgente woningbouwopgave: er zijn onvoldoende woningen en de vraag stijgt. Het is belangrijk dat nieuwe woningen goed bereikbaar zijn voor huidige en toekomstige bewoners. Op het BO MIRT worden financiële afspraken over het bereikbaar maken en houden van de meest belangrijke woningbouwlocaties in heel Nederland gemaakt en wordt afgesproken wat nader onderzocht moet worden.
De Metropoolregio Utrecht, het nationaal verkeershart en snelst groeiende regio van Nederland, heeft de opgave om ruim 80.0000 woningen mogelijk te maken tot 2030. Er wordt gekeken naar Groot Merwede (Utrecht Zuidwest en Nieuwegein, inclusief de A12 zone) als geschikt gebied voor de komst van nieuwe woningen. Voor de groei van Utrecht Zuidwest, de A12 zone en op termijn Rijnenburg, is een sterke verbetering van het OV-systeem essentieel. Een deels ondergrondse Merwedelijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein, waar de regionale partijen een cofinanciering van 415 miljoen voor beschikbaar stellen, is onderwerp van gesprek. Hiermee hebben deze partijen een bod op tafel gelegd om het Rijk te helpen bij de woningbouwopgave. In eerste instantie is 1,8 miljard euro aan investeringen in nieuwe OV-verbindingen nodig om de regio en de nieuw te bouwen woningen bereikbaar te houden.Er wordt ook gekeken naar maatregelen die nodig zijn om gezond te verstedelijken, zoals groen, sport en voorzieningen.
Het samenwerkingsprogramma U Ned heeft de afgelopen periode diverse onderzoeken uitgevoerd, waar de afspraken van het BO MIRT op gebaseerd worden. Op het BO MIRT worden deze documenten bestuurlijk vastgesteld, onder voorbehoud van instemming door raden, Staten en de Tweede Kamer.
Met een raadsbrief is de gemeenteraad van Nieuwegein op de hoogte gebracht van de verwachte afspraken die op het BO MIRT worden gemaakt en de regionale inzet.
Vervolg
Eind november 2022 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over alle uitkomsten en de gemaakte afspraken in het BO MIRT. Dan worden ook de Nieuwegeinse raad en de betrokken inwoners, ondernemers en organisaties geïnformeerd over de belangrijkste uitkomsten.