Buurtbericht juni 2024

26-06-2024

We kijken terug op een geslaagde Betere Buurten-avond en wist je dat er op de Fagotlaan een AED hangt?

Het was gezellig en druk tijdens de Betere Buurtenavond

Op 29 mei was het gezellig druk op het terrein van Reinaerde Cimbaalsingel. Bewoners kregen uitleg over de kansenkaart van de buurt, aten een lekker frietje, deden mee aan een trommelworkshop van Lourens en genoten van de gitaarmuziek van John. HKU studenten deden leuke opdrachten in het wijklab en bewoners bezochten kraampjes over energie besparen, de Stadspas, vergroenen en Burenhart. Het was een geslaagde avond!

 

Kansenkaart nu ook online
Heeft u de bijeenkomst gemist maar bent u wel benieuwd naar de kansenkaart voor de buurt? Deze staat nu ook op deze website.

Uitkomsten enquête
De enquête van Betere Buurten is ingevuld door 47 mensen. De resultaten sluiten heel mooi aan bij wat we hebben gehoord tijdens de gesprekken die we in de buurt hebben gevoerd en zijn verwerkt in de Kansenkaart. Het rapport leest u hier. Met de mensen die hebben aangegeven dat ze iets voor de buurt willen betekenen, nemen we contact op.

Hoe gaat het nu verder?
De komende tijd werken we de kansenkaart voor de buurt uit naar een schetsontwerp. Dit eerste ontwerp presenteren we in het najaar aan u. In de tussentijd organiseren we ontwerpavonden met bewoners om de kansrijke plekken samen verder uit te werken. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging.

De eerste 3 ontwerpavonden zijn:
25 juni Kansplek hofje Bombardonlaan/Hobolaan
3 september Kansplek vijver Fagotlaan
24 september Kansplek binnenplein Tamboerijn/Klaroen/Beiaard

Even voorstellen: wijkcoördinator Boaz

Shida Versteegh werkt niet langer als wijkcoördinator in Zuilenstein. Haar werk is overgenomen door Boaz Blomberg. Hij stelt zich graag even aan u voor: Hoi, ik ben Boaz, 28 jaar oud en ik ben de nieuwe wijkcoördinator van onder andere Zuilenstein. Ik werk sinds drie maanden voor de gemeente Nieuwegein en dat doe ik met veel plezier! Zuilenstein vind ik een mooie wijk met door het vele groen waar Kokkebogaard een mooi voorbeeld van is. Ik heb al kennis gemaakt met de vrijwilligers van de Groote Hond en initiatieven bij mogen wonen in de Componist. In gesprekken met mensen heb ik al verschillende verbeterpunten gehoord, zoals bijvoorbeeld de indeling van het groen en het verkeer in en rond de wijk. Betere Buurten is een mooie broedplaats voor deze punten. Leuk om samen met de collega’s van Betere Buurten aan de slag te gaan in de buurt. Zo heb ik al met veel verschillende buurtbewoners kennis kunnen maken via Betere Buurten. Als u vragen heeft of leuke plannen voor in de wijk, laat het aan mij of de collega’s van Betere Buurten weten! We kijken graag samen naar wat we voor u kunnen betekenen. Ik ben te bereiken op b.blomberg@nieuwegein.nl of 06-24980330.

 

Wist u dat..... op de Fagotlaan 56 een AED hangt?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Een AED bestaat uit 2 elektroden die u op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat u moet doen. U krijgt dan te horen of u bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen.

Wist u dat u altijd kunt helpen?
U kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat u weet waar een AED hangt.

  • Bel altijd 112 als u denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
  • Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een
    oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie
    van een AED buurt en haalt die eerst op.
  • Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in uw buurt in
    actie. Zo helpt u mee om levens te redden!

Heeft u interesse om burgerhulpverlener te worden? Of wilt u meer weten over AED’s? Neem dan contact op met Stichting Hartslag Nieuwegein. Kijk op www.stichtinghartslagnieuwegein.nl. Stichting Hartslag Nieuwegein, de gemeente en woningbouwcoöperaties werken samen aan een hartveilig Nieuwegein.

Kookboek studenten HKU

Studenten van de HKU hebben allerlei lievelingsrecepten van bewoners uit de buurt verzameld om bewoners meer met elkaar in contact te brengen. Zij maakten hier het Smullenstein kookboek van. Bent u benieuwd naar de recepten van uw buren? Vraag dan het (gratis) kookboek aan via zuilenstein@nieuwegein.nl. Het kookboek voegen we ook toe aan de Betere Buurten Burendag Box!

Maak kennis met Burenhart

Burenhart organiseert verschillende activiteiten in de buurt waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Het doel van Burenhart is o.a. om bewoners van Zuilenstein, Blokhoeve, Huize de Geer en Jutphaas-Wijkersloot te inspireren en motiveren om verbinding met elkaar te maken.

De wens van Burenhart is om uit te groeien tot een initiatief met activiteiten, met en door de bewoners van uit de wijken. De activiteiten worden meestal georganiseerd in het Buurtplein De Componist, Diepenbrocklaan 1-3. Heeft u vragen, ideeën of een leuk initiatief? Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op via burenhart@gmail.com.

Schilder mee voor de natuurmuur op 18 juli

Tijdens de buurtgesprekken bij de Lohengrinhof kwam een bewoner met het volgende idee: de saaie muur van gymzaal de Triangel moet een natuurmuur worden! Een een mooi idee, dus dat gaan we doen! Kinderen van groep 5 en 6 van De Toonladder gingen aan de slag met de vraag: Hoe ziet een natuurmuur er eigenlijk uit? Zij maakten de mooiste tekeningen. Op alle tekeningen waren vogelhuisjes, bloemen en planten te zien. We gaan aan de slag om vrolijke vogelhuisjes te maken voor deze muur!

Vogelhuisjes schilderen
De mensen van Wij3.0 Nieuwegein timmeren 50 vogelhuisjes voor de natuurmuur, vervolgens moeten de vogelhuisjes vrolijk beschilderd worden. Bewoners van Reinaerde Cimbaalsingel helpen mee. En de kinderen van BSO Bever ook. Help jij ook mee in de 1e week van de zomervakantie?

Donderdag 18 juli
Van 13.30 tot 15.30 uur
Locatie: buiten bij Reinaerde Cimbaalsingel
Voor jong en oud. Iedereen is welkom
Aanmelden via zuilenstein@nieuwegein.nl

Bericht van Reinaerde

Woensdag 29 mei hebben wij, de bewoners van Cimbaalsingel 1, genoten van de muziek, het patatje en de gezelligheid bij ons in de tuin. Leuk dat de buurt op deze manier Reinaerde ziet en onze bewoners leert kennen. En wat boften wij met het weer! Het was fijn om te zien dat er veel mensen kwamen kijken naar de plannen voor een Betere Buurt. Door dit soort events ontstaat er meer verbinding in de Buurt.

Vrijwilligerswerk bij Reinaerde Cimbaalsingel 1
Een paar buurtbewoners vroegen of het mogelijk is om vrijwilligerswerk te doen op de Cimbaalsingel 1. En dat is zeker mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan spelletjes spelen, wandelen of samen muziek maken. Er is ook een Jeu de Boules baan waar gebruik van gemaakt mag worden. En dat alles natuurlijk met een kop koffie of thee erbij. Er zijn veel mogelijkheden qua frequentie en activiteiten. De bewoners worden daar heel blij van! Niet alle bewoners hebben namelijk familie die leuke dingen met hen kan doen.

Mocht u interesse hebben in vrijwilligerswerk, neemt u dan contact op met Maryse Benard (Specialistisch begeleider Cimbaalsingel 1) op 06-41432932.

 

Cookie-instellingen