Winkelvisie

"Andere winkeliers willen ook graag uitbreiden"

anoniem August 03, 2016 1663 keer bekeken 1 comments

Mariëlle de Weijer is onderneemster en voorzitter van winkeliersvereniging Galecop. Ze runt al dertien jaar kapsalon Hair2 in winkelcentrum Galecop en heeft in die jaren een vaste klantenkring opgebouwd. Uit de wijk zelf, maar ook uit de rest van Nieuwegein en van buiten de stad.

Mariëlle: "Ik heb een prachtige, moderne zaak, ik werk met een heel fijn, vast team, we hebben allemaal veel plezier in ons werk en we kennen onze klanten persoonlijk. Mensen waarderen dat."

Rol in de wijk

Mariëlle maakt zich sterk voor 'haar' winkelcentrum Galecop. Ze is er voorzitter van de actieve winkeliersvereniging. "In de winkelvisie van de gemeente Nieuwegein zijn wij een winkelcentrum dat voorziet in de eerste levensbehoeften. We zijn niet zo groot, maar vervullen wel een belangrijke rol in de wijk. We zijn echt een ontmoetingscentrum voor de wijkbewoners."

Winkelcentrum Galecop huisvest een breed pakket aan winkels. Behalve kapsalon Hair2 zijn dat een supermarkt, slager, bakker, slijterij, bloemenwinkel, kaaswinkel, sigarenwinkel, annex kantoorboekhandel annex postagentschap, cafetaria, drogist, Chinees restaurant en een pizzeria. Mariëlle: "Samen werken we, in goed overleg met de beheerder/eigenaar en de gemeente, aan de voortdurende verbetering van het  winkelcentrum. We hebben onlangs de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen verworven. Nu zijn we druk bezig met het binnenhalen van de tweede KVO-ster."

Uitbreiding

Gezien de omvang van de wijk en de wensen van de klanten zouden de winkeliers van Winkelcentrum Galecop graag uitbreiden. "Daar is echt behoefte aan. Zelf heb ik enkele jaren geleden een verdieping op mijn zaak laten zetten. Het kantoor hebben we naar boven verplaatst, waardoor we beneden meer ruimte voor de kapsalon hebben gekregen. Bovendien hebben we een haarwerksalon gecreëerd waar klanten met haarproblemen privé kunnen zitten. Andere winkeliers willen ook graag  hun huisvesting uitbreiden, zodat ze een groter assortiment kunnen bieden. Helaas zijn de mogelijkheden daarvoor beperkt. Maar we hopen in overleg met de gemeente en de eigenaar/beheerder toch tot goede oplossingen te kunnen komen."

Strobreed

Mariëlle: "Het aantal kappers in Nederlands is in vijf jaar tijd gestegen van 25.000 naar 55.000. Ik gun iedereen zijn verdienste, maar voor zoveel kappers is helemaal geen markt!". Hoeveel kappers in Nieuwegein actief zijn, weet ze niet. "Maar afgaande op wat ik hoor, moeten het er tientallen zijn. Veel mensen werken vanuit huis, daar is geen enkel zicht op. Maar ook wie in een winkelcentrum een zaak wil beginnen, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Terwijl er in dat winkelcentrum misschien al een of twee kapsalons gevestigd zijn. Ik vind dat de gemeente moet zorgen dat er én voldoende kapsalons zijn in de stad én dat iedere ondernemer behoorlijk zijn brood kan verdienen." Zelf heeft Mariëlle, telg uit een geslacht van kappers en ondernemers, niet veel last van de toegenomen concurrentie.

Specialiseren

Omdat Mariëlle de bui al vroeg zag aankomen, heeft ze tijdig de bakens verzet. "We investeerden altijd al veel in opleiding en bijscholing, waardoor ons vakmanschap buiten kijf staat. Maar daarnaast zijn we onze dienstverlening gaan verbreden en verdiepen. Zo hebben we ons gespecialiseerd in haarwerk en pruiken en het behandelen van mensen met haarproblemen, bijvoorbeeld door ziekte. Daarmee hebben we nieuwe klanten aan ons gebonden die heel blij zijn met onze diensten."

1  Comments

Marielle August 12, 2016

Wat helaas niet goed uit dit stukje komt is dat ik de gemeente vraag eens goed te kijken naar de oneerlijke concurrentie in Nieuwegein. Onderstaand stukje missen we in het artikel:

Mariëlle ziet met lede ogen hoe de laatste jaren de ene na de andere kapsalon – of wat daarvoor door moet gaan - uit de grond schiet. “Iedereen met een schaar en een kam mag zich kapper noemen. Het is een vrij beroep. Het gevolg: in schuurtjes en achterkamers gaan mensen aan de slag; zonder papieren, opleiding of vakkennis. Dat doe niet alleen afbreuk aan ons mooie vak, maar is ook oneerlijke concurrentie.”
De enorme groei van het aantal kappers en kapsalons is geen puur Nieuwegeins probleem. Het gebeurt overal. Mariëlle: “Het aantal kappers in Nederlands is in vijf jaar tijd gestegen van 25.000 naar 55.000. Ik gun iedereen zijn verdienste, maar voor zoveel kappers is helemaal geen markt!”

Graag zie ik reacties van mijn collega's (mede kapsaloneigenaren) hier uit Nieuwegein die hierover in gesprek willen met gemeente

Cookie settings